Quantcast
Channel: Nu eller aldrig » Färgning
Viewing all 18 articles
Browse latest View live

Färglek

$
0
0

En av mina favoritbloggar är HannaKristine och där har man de senaste månaderna kunna läsa lite om solfärgning. Det låter så spännande, så jag var tvungen att prova. Efter inköp av lämplig burk och en flaska vitvinsvinäger, är jag nu igång med mitt första försök.

Garnet är ett ullgarn ur gömmorna. Bladen är tagna från tomaterna. Jag har aldrig hört talas om tomat i växtfärgningssammanhang, men jag upptäckte förra året när jag tjyvade plantorna att jag blev knallgul om händerna och sedan dess har jag lekt med tanken. Hur det sedan kommer att funka på garnet är en annan sak. Kanske vinägern ändrar pH:t så att färgen blir en annan. Kanske det blir en färg som bleks. Men om man inte provar, får man inte veta.

003

 

Nu ska burken stå i sol så mycket som möjligt i minst en månad. Vilket bara känns trevligt – mitt tålamod är väl uppövat genom mina odlingar. :-)


Liten solfärgningsrapport

$
0
0

Det ser tyvärr inte ut som om tomatbladen ger så mycket färg. Jag hade ju hoppats på samma gula färg som man får på händerna när man tar i dem. Jag ska låta burken stå lite mer än en månad med tanke på att de första veckorna var så solfattiga. Men jag tror egentligen inte på det. Planen just nu är att använda samma härva garn för att testa fläderbär när de blir mogna, om nu inget radikalt händer de närmsta veckorna.

014

 

Men jag leker lite med en annan växt också. Den heter bärmålla och jag försökte odla den redan förra året, men utan större framgång. I år gick det bättre och jag har rätt många plantor. Den är ätlig, men smakar inte så mycket, vilket jag visste om. Men den är så dekorativ att jag ville ha den i kryddlandet bara för det.

012

 

När jag nu ändå ville smaka på ett bär, blev jag alldeles röd om fingrarna och tänkte genast på solfärgning. Jag plockade fram en gammal kaviarburk och en pytteliten garnhärva som jag spann på en sommarkurs på Bäckedals folkhögskola för flera år sedan. Och där ser resultatet bättre ut.

015

 

Jag ska stoppa i ytterligare bär när fler har mognat. Om resultatet blir snyggt och härdigt – vilket så klart är långt ifrån säkert – vore det roligt att odla lite rejält med bärmålla nästa år just som färgningsväxt.

Solfärgningserfarenheter

$
0
0

Minns ni mitt solfärgningsexperiment? Ni kan läsa om det här och här.

Nu har jag tagit garnet ur burkarna och tvättat det med lite ättika i sista sköljvattnet.

Tomatbladen gav inte alls den vackra gula färg jag hoppats på. En mycket, mycket svag smutsgul färg kan anas. Det är absolut inte en färg jag skulle vilja sticka något av, så den härvan ska jag prova att färga med fläderbär när de är mogna.

001

 

Den lilla pyttehärva jag färgade med bärmålla däremot, fick en riktigt vacker färg i något slags ljust laxrosa. Färgen skiftar lite, starkare där bären legat direkt emot garnet.

011

 

Nu ska jag testa hur ljushärdig färgen är. Håller den måttet, ska jag absolut färga mer med bärmålla.

Blekt

$
0
0

Nu har mitt solfärgade garn färgat med bärmålla legat i solen några veckor. Tråkigt nog – men inte helt oväntat – har all färg försvunnit. Lite synd, för färgen var verkligen vacker. Men samtidigt är det  väldigt roligt att få experimentera, även om resultatet inte blir som man önskat.

004

Slutskörd och solfärgning

$
0
0

Nu tömmer jag lite i taget mina hinkar med tomat, paprika och aubergine.

Auberginer har jag bara skördat tre än så länge, kanske blir det några till.

Paprikorna är nog årets största odlingsbesvikelse. Förra året skördade jag nästan horribla mängder, men i år blev det nästan inget alls. Åkersniglarna har ätit på nästan varenda frukt i växthuset och fått dem att ruttna. En handfull små, ynkliga, gröna paprikor ligger nu strimlade i frysen. De rymdes i en stor kesoburk. Kanske kan det bli några till. De två krukor som står på terrassen däremot, har faktiskt börjat visa tecken på att mogna. Så nu hoppas jag på fortsatt varma nätter i hopp om att få några röda eller gula paprikabitar att lägga på frukostmackan.

Tomaterna har gett stor utdelning, däremot. Detta trots att många har spruckit och därmed börjat mögla så här på sluttampen. Nu har jag tagit in de omogna frukterna från hink-plantorna att eftermogna. De som står i växthuset får vara kvar lite till.

001

Jag har också plockat in fläderbär för att prova att solfärga. Jag kokade bären innan jag lade dem i burken tillsammans med garnet jag använde till mitt tomatbladsfärgningsexperiment i somras. (Åh, vad jag tycker om svenska språkets möjlighet att klistra ihop korta ord till långa sammansättningar!) Varken det eller bärmållefärgningen fungerade ju något vidare, kanske lyckas detta bättre.

004

 

 

005

Två nyanser av lila

$
0
0

Idag har jag skördat mina allra sista rödbetor. Stora var de inte, men goda.

005

 

Och så avslutade jag solfärgningen med fläderbär. Garnet fick en väldigt vacker färg, jag hoppas, hoppas, hoppas att den är ljushärdig också.

011

Det är synd att det inte finns doftkameror, för det luktar fantastiskt. Saft på fläderbär är förmodligen väldigt gott.

Två flugor i en smäll

$
0
0

Jag har lånat en väldigt spännande bok om att färga textilier. Det handlar om att färga med ätbara saker, skal, blast, bär och annat.

008

Ett förslag är att färga med blötläggningsvattnet från svarta bönor. Det tyckte jag lät spännande, så igår lade jag bönor i blöt. Vattnet blev åt det lila hållet, men enligt boken ska det färgade snarare bli blått.

Jag tog lite ull som jag kardade i somras för att testa med. Det blir nog lagom till ett par pulsvärmare.

003

Vattnet såg ganska mörkt ut i sin ensamhet…

001

…men med ullen i verkar det väldigt ljust. Det spörs om det kommer att räcka för att ge färg.

012

Färgämnet bryts lätt ned av värme står det i boken, så det får i princip bli solfärgning – fast utan sol. Jag vet inte riktigt hur länge jag ska låta det ligga. Boken föreslår några dagar i solvärme, men jag får väl ge det längre tid än så nu när solen inte hjälper till. Kanske går det inte alls, men om jag inte provar, får jag inte veta.

Bönorna ska läggas i en köttfärsgryta som står och puttrar på spisen. Fint att kunna kombinera matlagning och textilier. :-)

004

Tämligen färgäkta

$
0
0

Minns ni det här färgexperimentet?

Nu har lite av garnet legat i fönstret i drygt tre månader och färgen har hållit väldigt bra. Hälften av provet har täckts av pappret jag viker undan och visst syns det en skillnad mellan garnet där och det som varit utsatt för solljus. Men skillnaden är inte stor och färgen är fortfarande väldigt vacker.

Ett lyckat experiment med andra ord.

CIMG1459

 


Mera om färg

$
0
0

Jag skrev i ett tidigare inlägg om boken Naturlig färgning. Ullen jag färgade då blev inte så bra, jag tror att jag helt enkelt hade för lite bönor till mängden vatten. Men boken tyckte jag om och köpte.

Nu har jag satt igång ett nytt försök. Jag har några bomullslinnen som jag gillar och använder flitigt. Men de är vita och lyser igenom en del glesare plagg lite för mycket. Så nu provar jag att färga ett av dem med ”begagnade” teblad.

Först lade jag bladen i en gryta vatten och kokade upp dem.

CIMG1463

Så knölade jag ned linnet i en burk…

CIMG1462

…lät vattnet svalna lite och hällde det sedan över linnet.

CIMG1466

Jag var lite osäker på om bladen skulle vara kvar eller ej, men jag behöll dem i vattnet. Någon gång ibland rör jag om och hoppas att det ska räcka för att det inte ska bli mörkare där de ligger emot tyget.

Linnet är kantat med en smal spets som nog innehåller mest syntet. Förmodligen kommer den inte att ta emot färgen lika bra som bomullen.

Enligt boken innehåller te tanniner som fungerar som betmedel just på bomull, så några exta tillsatser ska inte behövas.

Nu står burken i solen och gonar sig. Det ska bli spännande att se hur det blir.

Hudfärgat linne

$
0
0

Idag plockade jag upp linnet ur burken med tevatten. Det var lite jobb med att skölja ur alla tebladen, de hade en tendens att nästa klistra sig fast vid tyget.

Nu hänger linnet på tork i badrummet och jag är riktigt nöjd med resultatet. Till och med spetskanten tog emot färgen riktigt bra. Nu ska det bli spännande att se hur väl färgen håller i tvätten. Men, det är ju enkelt att färga om det ifall det skulle behövas.

CIMG1477

 

Nu ska jag bara spara lite fler teblad, så jag kan färga de andra linnena också.

Leker med färger

$
0
0

För ett par år sedan köpte jag boken Naturlig färgning, som jag har använt lite då och då. En väldigt trevlig bok är det.

Nu fick jag lust att prova att färga lite mer systematiskt. Så jag tog ett nystan vitt sockgarn jag hade liggande och delade upp det i småhärvor, lite olika stora sinsemellan. Dem ska jag nu prova att färga på olika sätt för att se hur det blir, och av garnet tänker jag sticka ett par randiga sockor.

Hittills har jag två härvor klara. Den som är lite blaskig är färgad med tomatblad, den andra med morotsblast.

CIMG4058

Tomatblast har jag provat att färga med förut. Det blev ingen succé, ni kan läsa om det här, här och här. Men med betning och kokning gick det bättre. Hur hållbar färgen är, det är en annan femma. Men på ett par sockor spelar det mindre roll.

Just nu ligger en obetad härva i ett bad med röda lökskal. Sedan ska jag testa samma sak med en alunbetad härva, för att se hur det påverkar färgen. Enligt boken ska den bli mer grönaktig.

CIMG4060

 

Nu funderar jag på vad jag mer ska hitta på att färga med. Tror jag har sparat avocadokärnor i frysen för att testa, men vet inte om de är tillräckligt många. Te, kaffe och fläderbär, när de mognat, finns också i tankarna.

Fortsättning följer.

Fortsätter färga

$
0
0

Det är verkligen jätteroligt, det här med att leka med färgning. Här är ett gäng nya småhärvor, i tur och ordning rödlök, björnbär, avokadokärnor, avokadoskal, tallkottar och fläderbär.

CIMG4071

 

Jag är så sugen på att bli färdig, så att jag kan börja sticka strumpor av garnet. Det riktigt kliar i fingrarna!

Saftdoftande tröja

$
0
0

Jag har en vit topp, som jag inte har varit så förtjust i. Det är inget fel på modellen, men vitt är inte min färg. Jag stickade den till ett tillfälle då jag var anmodad att ha just vit tröja, men sedan har jag inte använt den så mycket. Därför bestämde jag mig för att göra ett lite större färgningstest.

Så, ned med tröjan i ett bad med fläderbär. Ja, jag började med att beta med tannin och alun, eftersom det handlar om bomullsgarn. Först såg färgen väldigt ljusrosa och mesig ut, men när den fått ligga något dygn blev det faktiskt riktigt bra. En viss ojämnhet kan skönjas, men det tycker jag inte gör så mycket. Och så luktar det lite saft, men det ska nog gå över efter en ordentlig tvätt. Än så länge har jag bara sköljt ur den lite lätt, så att färgen ska sätta sig ordentligt.

Jag misstänker att färgen inte är så där jättebeständig, men det spelar ju faktiskt inte någon större roll. Jag kan ju färga om den en gång om året om jag vill det.

CIMG4073

 

CIMG4076

Lite allmänt om hur jag färgar

$
0
0

Cecilia skrev att hennes färgningsförsök slutade med att garnet blev hårt. Det problemet har jag inte alls haft. Jag är ju novis på det här, men kan väl ändå tala om hur jag gör rent principiellt, kanske kan det vara till hjälp för någon. Tipsen är mestadels hämtade ur boken Naturlig färgning, som jag tycker är väldigt bra som nybörjarbok. Här kan man läsa ett litet smakprov.

Ull är känsligt för höga temperaturer, men ännu mer för temperaturväxlingar. Så jag börjar med att koka växten någon timma i hög temperatur. Fast jag har läst att röda färger kan brytas ned  om man går över 90 grader, så det försöker jag ha i tankarna.

Sedan får färgbadet svalna på eftervärme och stå till nästa dag. Därefter silar jag bort växtdelarna, blöter garnet om det är torrt, lägger det i det kalla vattnet och värmer på. Håller det på 75-85 grader en till två timmar. Låter svalna på eftervärme och stå till nästa dag. Tar upp sköljer ut lite försiktigt, låter det ligga i vatten med en skvätt ättika för att fixera färgen. Tar upp utan att skölja och låter det torka. En mer noggrann tvättning får komma senare, så att färgen får tid att fästa bättre.

Eventuell betning sker före eller under färgningen och med olika betmedel, testar lite olika varianter.

 

Hårt och mjukt

$
0
0

Just nu är det en blandning av hårt och mjukt i mitt hantverksliv.

Det hårda handlar om trä. Mamma och pappa har varit här ett par dagar och hjälpt mig. I garaget ligger en brädhög som ska bli till nytt i trädgården. Den har vi börjat såga och olja. Och så har pappa fixat en ny beklädnad på förrådsdörren. Fast den är inte riktig klar än, kanske kommer det ett kort lite senare.

CIMG4077

 

Det mjuka handlar om färgning, de sista småhärvorna är klara. Det är fasligt svårt att få fram de rätta färgerna, men det här är bra nära. Fast det gula är inte så där flammigt på riktigt, utan håller den starkaste färgen, men i en något varmare ton. Från vänster till höger är det färgat med gullris, gult lökskal och rött lökskal+alun.

CIMG4080

 

Tidigare färgade jag med rött lökskal, men utan alun och så här stor blev skillnaden. Det är verkligen spännande att se vad olika betmedel kan göra med själva färgen.

CIMG4082

 

Nu ska garnet nystas, sedan kan jag börja sticka sockor. Längtar!


Strumpskaft

$
0
0

Jag började med strumporna av mina växtfärgningsförsök för några dagar sedan och var så ivrig att jag glömde sticka resår. Kom på det rätt snart, repade upp och började om. Sedan slog migränen till och satte stopp för fortsatt stickande. Men nu är jag på banan igen.

Jag har stickat ett halvt skaft, ungefär. Jag låter de tråkigare färgerna dominera skaften för att kunna göra själva foten lite mer färgglad. Det är ju ändå den som syns mest.

Innan jag började sticka, delade jag upp varje härva på två lika stora nystan för att veta säkert att garnet ska räcka för att göra sockorna likadana.

Färgerna på kortet är lite för klara, som så ofta var det svårt att få till det riktigt som det verkligen ser ut.

CIMG4085

Lyxig söndag

$
0
0

Idag har jag ägnat eftermiddagen åt att se ikapp lite TV-program och sticka på sockorna. Den första är snart klar, jag ska just till att börja minska för tån.

CIMG4095

 

Jag är riktigt nöjd med färgerna och garnet räcker med god marginal.

Jag måste nog köpa lite mer vitt sockgarn att färg-leka med nästa säsong, om sockorna består provet och inte bleks allt för mycket.

Höstsockor

$
0
0

Det tog sin lilla tid, men nu är sockorna av det växtfärgade garnet färdiga. Eftersom självberöm luktar illa, får ni väl hålla för näsan nu ;-) för jag bara måste säga att det blev så snygga! Hur väl färgerna kommer att hålla återstår att se, men just nu är de nog de snyggaste sockorna jag har. Dessutom matchar de höstfärgerna i naturen väldigt bra.

CIMG4153

Viewing all 18 articles
Browse latest View live